fbpx

7 Sfaturi utile pentru siguranţa copilului în maşină iarna

În cazul unui accident de mașină, copilul poate fi propulsat chiar și din scaunul auto special, dacă poartă o haină pufoasă. Acest lucru se întâmplă din cauza golului de aer care apare între centură și coprul lui și a forțelor exercitate în timpul unei frânări bruște. Care sunt măsurile de siguranță de care ar trebui să ții cont când pui copilul în scaunul auto iarna?

Iată sfaturile unui expert certificat în siguranța copilului:

 

1. Cine se trezește de dimineață ajunge în siguranță

În diminețile de iarnă, vei fi nevoit să îndepărtezi zăpada, să cureți parbrizul, să încălzești mașina, să asamblezi diverse echipamente suplimentare, plus că va trebui să conduci cu atenție pe drumuri înzăpezite sau cu gheață.

O recomandare ar fi să te trezești și să ieși pe ușă mai devreme, pentru a evita să te grăbești în condiții riscante.

2. Nu lăsa scoica în mașină

Dacă utilizezi o scoică pentru transportul copilului, păstreaz-o la temperatura camerei, când nu o folosești. În acest mod vei putea reduce cantitatea de căldură corporală pe care o pierde copilul atunci când îl vei așeza în ea.

3. Mai întâi asigurat, apoi învelit

Bebelușii ar trebui să poarte un strat în plus față de adulți pentru a-și menține temperatura la un nivel de confort, dar acest strat nu trebuie să apară între corpul copilului și centură. Urmează regula „Mai întâi asigurat, apoi învelit”: pune-i centura copilului după ce-i dai jos jacheta sau salopeta de iarnă, apoi înfășoară-l cu o pătură sau într-o haină de iarnă. Pentru a te asigura că puiului tău nu îi este frig, îți recomandăm să folosești la categoria „haine subțiri” body-uri cu mâneci lungi, colanți, jambiere, pantaloni, pulovere, cămăși termice și jachete subțiri din lână.

4. Testul ciupiturii

Cum știi când centurile sunt strânse suficient? Dacă poți să prinzi între două degete centura (ca și cum ai ciupi-o), înseamnă că nu ai strâns-o suficient. În momentul în care îți alunecă degetele pe centuri și nu mai poți să le ciupești, însemnă că le-ai strâns corect. Ar trebui să poți intoduce un singur deget între centuri și pieptul copilului.

5. Menține extremitățile calde

Uite câteva variante prin care poți să îi asigur copilului confortul termic, fără a–i compromite siguranța: pune-i căciulă, mănuși, șosete călduroase, cizme sau bocanci. În cazul în care copilul tău este un mare fan al molfăitului, asigură-te că ai o pereche de mănuși extra în cazul în care se umezesc sau o pereche de mănuși fără degete. Toate acestea, ca și pătura cu care-l învelești după ce-i pui centura, pot fi îndepărtate ușor după ce s-a încălzit în mașină. Ai grijă să nu se supraîncălzească copilul.

6. Huse originale și nimic altceva

Nu folosi pături, saci de dormit pentru cărucior, huse universale, perne, huse de centuri sau alte elemente care nu sunt aprobate de fabricant sub șezutul copilului sau între trunchiul său și centuri. Dacă nu au fost testate la impact împreună cu scaunul auto, copilul nu este în siguranță. Asigură-te că fața copilului nu este acoperită, există riscul să se sufoce.

7. Geanta de urgență

Asigură-te că ai tot timpul o geantă cu haine de schimb, căciuli, mănuși, pături, apă, gustări neperisabile pentru situații imprevizile. Nu uita să le înlocuiești cu altele pe măsură ce le folosești.

Share This